Pește alb cu sos de mărar

Mi-era poftă de pește, n-am mai făcut de multă vreme - și, dacă mă gândesc bine, eu sunt un mare iubitor de animale acvatice. Niciodată nu zic nu peștelui sau fructelor de mare. Am această rețetă de la Mircea Groza, unul dintre cei mai buni bucătari și unul dintre cei mai mari iubitori de gastronomie pe care i-a dat țara asta. Și nu, nu exagerez. Cu timpul, o să vă conving și pe voi, cei care nu l-ați cunoscut încă.
-
Ingrediente
- 1 kg pește (eu am folosit pangasius, dar putem folosi și cod sau orice alt pește cu carne albă)
- 150 ml ulei de măsline extravirgin
- 150 ml zeamă de lămâie (la mine s-au strâns din 2 lămâi mici stoarse)
- 2 ouă
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de muștar clasic
- 2 lingurițe de smântână
- 2 legături de mărar verde
- 150 gr orez basmati (pentru garnitură)
- sare, piper
Am spălat și apoi am zvântat cu hârtie absorbantă fileurile de pangasius.
Apoi am făcut o marinadă simplă din uleiul de măsline și zeama de lămâie, cu sare și piper, în care am scufundat fileurile
Le-am dat la frigider pentru o jumătate de oră, acoperite cu folie de plastic. Între timp, m-am apucat de sos, care are la bază o maioneză simplă. Mai întâi, am pus într-un castron un gălbenuș de ou fiert tare și un gălbenuș crud.
Într-un bol mic de supă am pisat foarte bine gălbenușul fiert, l-am amestecat cu gălbenușul crud până s-a format o pastă. Apoi am adăugat uleiul de floarea soarelui, puțin câte puțin, amestecând cu o lingură de lemn, mereu în același sens. Când s-a omogenizat, am pus muștarul și smântâna și am amestecat până s-au făcut o pastă uniformă.
După care am pus mărarul, tocat mărunt.
Cu cât mai mult mărar, cu atât mai bine. Dacă puneți și o linguriță de zeamă de lămâie, devine senzațional de bun. Am amestecat bine și am dat sosul la frigider.
Am scos apoi peștele și l-am pus pe tigaia grill. Câteva minute pe-o parte...
... câteva minute pe cealaltă. Nu vă faceți griji că lasă zeamă, o să dispară de la sine și peștele n-o să fie uscat.
Cât timp fileurile au stat pe grătar, am fiert orezul în apă (1/3 orez, 2/3 apă) până s-a înmuiat, dar nu foarte tare. Orezul basmati este atât de gustos încât uneori nu mai are nevoie de nici un ajutor. Și merge de minune cu pește.
E bun sosul ăla cu mărar de nu-ți vine să te oprești. Musai să-l încercați. Poftă bună :)

desi reteta nu e japoneza (pestele nu mai misca in farfurie), l-as potrivi cu un whisky din tara soarelui rasare. Samuraii fac ravagii in ultimii ani pe la marile competii de whisky, iar Hibiki 17 YO a fost numit cel mai bun blended whisky din lume. Asa ca plingeti in pumni, scotienilor, bagati niste peste a la Andrei si dati pe git un "dram" de la capatul lumii.
@fatduck well, eu de Hibiki asta n-am auzit. Unde poate fi testat ? :)
bine zici tu ca trebuie incercat, felicitari pentru reteta...mi-e dor de sos de marar :), varianta asta inca n-am incercat-o :)
pai s-o incerci, ca e usor de facut si precis c-o sa-ti placa foarte tare. :)
cand vad cat de bine arata parca mi-e ciuda ca mi se face rau de la marar.
pare delicios sosul cu marar, pacat insa de pestele care a batut drumul din crescatoria lui din vietnam cand prospaturile salbatice din dunare sunt la doi pasi:)
gaultetmillau: evidament ca poti sa faci cu ce peste doresti :)
@andrei - nu stiu unde-l poti gasi in romania (eu momentan traiesc la budapesta) eu l-am luat de pe net, dupa ce am citit niste review-uri fascinante. si nu-mi pare rau, e o revelatie. il recomand din tot sufletul celor care au curaj sa incerce whisky "ne-scotian" loooool ce cod de validare am: 77RECT
Iti recomand sa scoti pangasius-ul din lista de cumparaturi data viitoare. Pentru ca este o rasa de peste exploatata. Nu este un peste care traieste in lac/fluviu/mare/ocean, etc. este un peste de crescatorie din Vietnam, care nu are conditii foarte bune. Cu niste mici search-uri pe YouTube o sa ti se faca scarba ce ai mancat. Pestii sunt crescuti in apa jegoasa... deobicei cu diferite substante pentru dezvoltare... mai mult convinge-te singur !
Steel, cunosc povestile care circula pe net. Iarta-ma daca-s foarte circumspect in privinta lor. :) Pe de alta parte, n-as spune ca Dunarea e vreo apa foarte curata. Si totusi pestii de-acolo sunt ok. Sigur, nu fac volume de vanzari, deci nu-s vreo amenintare pentru profitul nimanui :)
Da dar un peste din Dunare, are posibilitatea de a se dezvolta normal(natural) de a se hrani, natural etc. Chiar daca in ultima perioada Dunarea este foarte afectata de petrol care este varsat in ea. Peste pangasius, nu este un peste care sa fie pescuit din lac, mare, este un peste cum ar veni inventat de chimicienii asiatici, care s-au gandit, facem un peste in rezervatie il crestem cum stim noi si il vindem la prostii de europeni care oricum o sa cumpere ca nu stiu ce este.
SteeL, uite, ai aici mai multe detalii despre Pangasius - http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_pangasius. In linii mari, nu zic ca n-ai sau ca ai dreptate. Spun doar ca nu cred in povestile care au invadat brusc netul acum 1 an, poate 2, legate de pangasius. PS: si aici - http://en.wikipedia.org/wiki/Pangasius
L?s
Andrei, azi gatesc a doua oara reteta asta. Am facut-o prima data chiar cand ai postat-o..iti dai seama ce mult mi-a placut! E o nebunie!
Alunita, ma bucur tare mult ca ti-a placut. Si eu am s-o mai fac, ca-i tare buna :)